jouw mening over suriname
Adverteren | Contact |  nederlands | english
sula suriname
Surinaamse vlag
REGISTREER
E-mail adres
Wachtwoord
Categorieën
Zoeken
 
Column Martin Panday
Lokettencultuur
Wanneer wij het hebben over het toerisme in Suriname dan spreken wij vaak met...
> meer columns
Het Weer in Suriname
Algemene Informatie
inwoners
Suriname heeft ongeveer 500.000 inwoners met voorouders uit alle windstreken. De...
> meer algemene informatie
FAQ
Hoe voeg ik mijn organisatie / item toe aan de website?
www.oversuriname.nl trekt honderden bezoekers per dag, met name bezoekers uit...
> meer FAQ
Sterren uitleg
Martin Panday

Wat eet de toerist?

column, martin-panday
13 september 2010
Wat eet de toerist?Beoordeling:  0.0  (0 stemmen | 0 reacties)

Er zullen altijd van die toeristen zijn die in hun vakantie-enthousiasme letterlijk van alles eten wat hen voorgeschoteld wordt. Zo at de vader van een vriendin van mij tijdens zijn vakantie in Brazilië, een broodje in – saus – gedrenkte sprinkhanen die nog levend over de binnenkant van het sesambroodje kropen. In Thailand schrokte een maat van mij wormen met een satéstokje naar binnen en zelf at ik in Noord Afrika gevulde kamelendarmen zonder te weten wat ik werkelijk verorberde.

Gelukkig houden wij er in Suriname geen buitensporige eetgewoontes op na. Degene die ons land bezoekt is het over een ding bijna altijd eens: het lekkere Surinaamse eten.

Het is dan ook niet zo vreemd dat restaurantjes en eethuisjes als paddestoelen uit de grond rijzen. De ene nog exclusiever dan de andere en de reclames en advertenties in magazines en kranten liegen er niet om.

In Suriname kan men in wezen alle kanten op. Hindustaans, Thais, Creools, Javaans, Koreaans, Chinees; u zegt het maar. Er zijn mimimaal twee plekken waar men terecht kan voor shoarma, we hebben zelfs een pannenkoeken- en poffertjeshuis en bij Frietpunt aan de Tourtonnelaan kan echte oeroude Hollandse patat worden gehaald. Kortom, keuze zat.

Maar wat eten de bezoekers uit het buitenland nou precies wanneer zij in ons land vertoeven?

Laten wij ons even verplaatsen in een Nederlandse toerist die hier (voor het eerst) voor twee weken is. Hij heeft natuurlijk gehoord van onze uitgebreide culinaire diversiteit en laten we eerlijk zijn, zoals onze gerechten smaken, smaken ze nergens. We stellen voor deze meneer dan ook direct een weekmenu op. Zondag Creools, maandag Javaans, dinsdag Hindustaans, woensdag Chinees, donderdag diarree. Want dat krijg je als je het gekruide Surinaams eten niet gewend bent. Ook al blijf je met je vingers van de sambal of peper af; de overige kruiden die vooral door de oosterse keukens gebruikt worden, kunnen de ‘blanke’ ingewanden zeer onvriendelijk bejegenen. Het is in ieder geval al mijn stagiaires overkomen die de afgelopen twee jaar stage hebben gelopen in Suriname. We gaan toch even verder met het menu voor die Nederlandse meneer. Donderdag houden we het gewoon op geroosterd brood met wat thee en een handvol norietjes. Vrijdag zal die bezoeker het al iets serieuzer gaan nemen bij het bepalen van zijn maaltijdkeuze. We zullen hem ook niet dwingen en houden het op een lichte ‘westerse’ maaltijd bij een van de vele restaurantjes waar er tegen iets pittigere prijzen minder pittig gegeten kan worden.

Als het goed is gaat het zaterdag alweer beter met onze vriend en is hij misschien wel ready voor een uitgebreid visdiner bij de Koreaan, een sappige steak bij Dok 204, een exclusieve Afrikaanse tafel bij het nieuwe Log House of gewoon een broodje shoarma van Izmir. Conclusie: een weekje culinair Suriname biedt ruime, zeer ruime keus.

Wanneer die week er echter op zit, dan kan ik u verzekeren dat er nogal wat dingen in die toerist zullen omgaan. Een van die dingen zou bést wel een stukje culinaire nostalgie kunnen zijn; heimwee naar de warme aardappelen met gestoomde worteltjes en lichtgekruide rundergehaktballen. Of naar een witlofsalade, kip cordonbleu, boerenkool met worst of een simpele cup a soup in de middag. Want wie daar in Suriname naar op zoek is, zal even een tijdje zoet zijn met het vinden van een eetgelegenheid die dat soort maaltijden te bieden heeft.

We hebben, mijns inziens, heel veel restaurantjes die proberen in te spelen op de ‘tong’ van de Nederlandse toerist.

Zoals ik al eerder aangaf zijn pannenkoeken, friet, biefstukjes, karbonaadjes en andere niet typisch Surinaamse maaltijden in vooral Paramaribo makkelijk te verkrijgen.

Ook zorgen wij in een aantal gevallen ervoor dat wij minder fanatiek te werk gaan bij het kruiden van het eten voor de buitenlandse toerist zodat de kans op maag - en darm ellende enigszins beperkt wordt.

Toch mis ik (ook persoonlijk) een eethuisje waar er tegen redelijke prijzen gewoon Nederlandse ‘oso – njang’ verkocht wordt. Een simpel eethuisje zoals ik dat uit de studentensteden ken. Waar men eenvoudige ‘gewone’ maaltijden kan bestellen. Geen culinaire hoogstandjes met chique kaarsverlichte tafeltjes waar klassieke achtergrond muziek de gedimde ruimte vult maar een eenvoudig café waar men in een korte broek zo naar binnen kan lopen, aan een tafeltje kan schuiven en wat mij betreft het menu gewoon van een A4-tje kan aflezen.

Wie na een week flink heeft gesmuld van het gekruide lekkers (en als het goed is daar ook van bijgekomen is), kan zich in de tweede helft van de vakantie weer rustig tegoed doen aan de vertrouwde maaltijden van thuis.

Want laten wij een ding niet vergeten. Wanneer wij als Surinamers in den vreemde zijn, hebben wij vaak genoeg de neiging om ontzettend te zeuren over de maaltijden ‘die we niet kennen’ en komt het niet zelden voor dat wij al na een dag of twee verschrikkelijk verlangen naar onze vertrouwde échte Sranan Njang. Dus waarom zij niet?

Datum: 14-06-2008

delen op facebookdelen via twitterdelen via hyves
 

Beoordeel Wat eet de toerist?

U moet ingelogd zijn om uw beoordeling te kunnen geven. Nog geen account? Maak er hier een aan.

Nog geen reacties

 
 

Gerelateerde items

danas packaging
Top Bestemmingen
(8)
(8)
(5)
(2)
(6)
> bekijk alle top bestemmingen..
Top Restaurants
(8)
(6)
(1)
(1)
(7)
> bekijk alle top restaurants..
Top Accommodaties
(2)
(2)
(3)
(4)
(4)
> bekijk alle top accommodaties..
Nieuws Suriname