jouw mening over suriname
Adverteren | Contact |  nederlands | english
sula suriname
Surinaamse vlag
REGISTREER
E-mail adres
Wachtwoord
Categorieën
Zoeken
 
Column Martin Panday
Het “Dus Dat” fenomeen.
Voor de keren dat ik (toen ik nog in Nederland woonde) in Suriname op bezoek ...
> meer columns
Het Weer in Suriname
Algemene Informatie
SRD
Een Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Sommige hotels en winkels ...
> meer algemene informatie
FAQ
Hoe geef ik een beoordeling / rating?
Beoordelingen / ratings van de bestemmingen, accommodaties, restaurants, ...
> meer FAQ
Sterren uitleg
Martin Panday

Van voetpaden, een dooie binnenstad en wc papier.

column, martin-panday
13 september 2010
Van voetpaden, een dooie binnenstad en wc papier.Beoordeling:  0.0  (0 stemmen | 0 reacties)

De meeste klachten die ik van toeristen te horen krijg, hebben betrekking op touroperators die valse beloftes doen, gidsen die klinkklare onzin lopen te verkopen, de wegen die af en toe onbegaanbaar zijn of de onvriendelijke behandelwijze waarmee men soms in de dienstverlening geconfronteerd wordt.

Onlangs sprak ik een Nederlandse toerist die zijn ervaring van twee weken in Suriname met mij wilde delen. Naast de prettige momenten die deze goede man in ons land beleefd had, kaartte hij wat opmerkelijke aandachtspunten aan.

“Als ik hier over straat loop,” zo vertelde hij, “dan loop ik ook letterlijk óp straat. In de binnenstad zijn er bijna geen voetpaden of trottoirs en als die er wel zijn dan staan er allemaal van die 4 wheel drives geparkeerd en wel op zo een manier dat je over die auto’s heen moet klauteren om je pad te vervolgen. Je wordt dus bijna gedwongen om op het geasfalteerde wegdek te lopen maar ook dat gaat niet goed. Ik liep laatst op straat en in één keer werd er door een auto achter mij zo luid geclaxonneerd dat ik van schrik zowat in de bak van een, op het trottoir geparkeerde, pick up vloog.”

Nou, daar kon ik helemaal in komen. Wanneer toeristen naar Paramaribo komen, willen zij de stad zien en niet de dure jeeps en andere imposante vierwielers die wij overal en nergens parkeren. Bovendien is het een milieuonvriendelijk gezicht.

Zelf ben ik voorstander van een autovrije binnenstad. Het zou er een stuk rustiger zijn, de aanrijdingen zouden, volgens mij, aanzienlijk teruglopen en het oogt een stuk vriendelijker. Voor bedrijven en winkels zouden er los- en laadtijden kunnen worden ingesteld waardoor goederen op gezette tijden geleverd of gelost kunnen worden. Voor het forensenverkeer (zij die dagelijks heen en weer reizen tussen woon- en werkplaats) kan gebruik worden gemaakt van eventueel in te zetten busvervoer, dat op gezette tijden vertrekt en aankomt van en naar een centraal punt net iets buiten het centrum van de stad. Hierdoor kunnen forensen met hun eigen vervoer tot aan het centraal punt reizen om verder met de pendelbus naar het centrum te gaan.

Een andere kwestie die door de goede man onder mijn aandacht werd gebracht, was het ‘dooie’ van de stad na sluitingstijd van de winkels. “Buiten het uitgaanscentrum en de waterkant is er ’s avonds werkelijk niets meer te beleven. En dat terwijl de stad allerlei mogelijkheden heeft om een bruisende uitgaansplek te worden. In het hotel heb ik bij de balie gevraagd wat er ’s avonds allemaal te doen is in Paramaribo maar voor vertier moet je toch de taxi pakken.”

Ook daar moest ik die meneer gelijk in geven. Toeristen die in Suriname op vakantie zijn (op de familie en vrienden uit het buitenland na), komen vooral af op natuur en cultuur. Echter, Paramaribo heeft een klinkende naam in den vreemde. Wie naar Suriname komt, wil Paramaribo zien en beleven. Het is inderdaad jammer dat er zo weinig te doen is ’s avonds. Van de andere kant snap ik ook wel dat je de stad niet voor een handjevol toeristen wil ‘opengooien’ maar misschien dat er een aanvang kan worden gemaakt met bijvoorbeeld het veranderen van sluitingstijden voor de winkels. Wanneer de shops tot later openblijven (a la koopavond) is er iets meer leven in de stad en kan het één misschien tot het ander leiden.

Het laatste punt waar deze Nederlandse toerist over begon, was wel het meest opmerkelijke en bracht mij, eerlijk gezegd, heel even van mijn apropos. “Al met al vind ik Suriname best wel okay,” zei hij. “Alleen jullie wc papier…”

Op mijn vraag wat hij daarmee bedoelde antwoordde hij: “Het scheurt zo snel.” En toen kreeg ik het hele verhaal te horen.

Die meneer logeerde in een hotel (waarvan ik de naam niet zal noemen) en hij dacht aanvankelijk dat het gebruik, of liever gezegd het gevolg van het gebruik van het closetpapier aan hem lag. In de eerste instantie had hij het niet door. Hij deed, net als de meeste onder ons, ’s ochtends zijn ‘grote boodschap’ en ondanks het scheurend geluid (dat hij meende te horen) verschoonde hij zich rustig en verliet het toilet.

Het was pas tegen de avonduren, toen hij zich onder de douche wilde wassen, dat hij erachter kwam dat er tussen twee zeer persoonlijke helften van zijn lichaam, propjes wc papier waren blijven kleven. En zo ging dat ook de volgende dag en de dag erna. De goede man heeft zich bij de balie van het hotel hierover beklaagd en er werd hem beloofd dat er ander wc papier zou worden gebracht. Het laatste is nooit gebeurd.

Normaal ben ik niet zo makkelijk van mijn stuk te brengen wanneer het gaat om ontevredenheid van toeristen. Maar in dit geval wist ik niet goed wat ik deze vakantieganger moest antwoorden of adviseren. Ik kon hem moeilijk vragen om in het vervolg zijn eigen wc papier naar Suriname mee te nemen. Of het hotel bellen met het verzoek om het closetpapier eerst aan een grondige kwaliteitscheck te onderwerpen alvorens de rollen in de toiletten te plaatsen. Maar goed, ik denk dat die meneer mijn ongemakkelijke houding wel snapte en gelukkig stapte hij al heel snel over op een ander onderwerp; het weer. Hoe kan het ook anders, hij kwam uit Nederland.

Datum: 18-08-2007

delen op facebookdelen via twitterdelen via hyves
 

Beoordeel Van voetpaden, een dooie binnenstad en wc papier.

U moet ingelogd zijn om uw beoordeling te kunnen geven. Nog geen account? Maak er hier een aan.

Nog geen reacties

 
 

Gerelateerde items

danas packaging
Top Bestemmingen
(8)
(8)
(5)
(2)
(6)
> bekijk alle top bestemmingen..
Top Restaurants
(8)
(6)
(1)
(1)
(7)
> bekijk alle top restaurants..
Top Accommodaties
(2)
(2)
(3)
(4)
(4)
> bekijk alle top accommodaties..
Nieuws Suriname