jouw mening over suriname
Adverteren | Contact |  nederlands | english
sula suriname
Surinaamse vlag
REGISTREER
E-mail adres
Wachtwoord
Categorieën
Zoeken
 
Column Martin Panday
Keurmerken; Garantiesticker voor Kwaliteit?
Gemeubileerde bovenwoning, een appartementje in de tuin, een tot-studio-omgeb...
> meer columns
Het Weer in Suriname
Algemene Informatie
Nederlands
De officiële  taal in Suriname is het Nederlands, maar Suriname kent n...
> meer algemene informatie
FAQ
Hoe voeg ik mijn organisatie / item toe aan de website?
www.oversuriname.nl trekt honderden bezoekers per dag, met name bezoekers uit...
> meer FAQ
Sterren uitleg
Martin Panday

Keurmerken; Garantiesticker voor Kwaliteit?

column, martin-panday
2 september 2010
Keurmerken; Garantiesticker voor Kwaliteit?Beoordeling:  0.0  (0 stemmen | 0 reacties)

Gemeubileerde bovenwoning, een appartementje in de tuin, een tot-studio-omgebouwde garage naast het huis of de oude slaapkamer van oma die er toch niet meer is; we kennen ze allemaal. Logeergelegenheden voor de buitenlandse toerist met een pak begerenswaardige euro’s of dollars in de beurs.

De verscheidenheid aan accommodaties is bijna net zo groot als het verschil in prijs en kwaliteit, en steeds meer particuliere gastenverblijven rijzen letterlijk als paddestoelen uit de vruchtbare Surinaamse grond.

Uiteraard zijn er ook elegante en modieuze appartementencomplexen die over voldoende kwaliteit beschikken om hun gasten op een keurige, haast luxueuze wijze te herbergen, maar daar hangt vanzelfsprekend een aardig en niet goedkoop prijskaartje aan.

De stagiaire met een matige buidel of de “backpacker”met een bescheiden budget moet het soms maar doen met een klein optrekje gelegen in een buurt die zelfs met een robuuste terreinwagen nauwelijks te bereiken is en waarvan het met de schrale inrichting wel eens buitengewoon droevig is gesteld.

Dat dergelijke onderkomens zonder schroom in aantal groeien is niet volstrekt onbegrijpelijk.

We proberen allemaal op onze eigen manier een graantje mee te pikken van de langzaam maar zeker op gang komende toeristenmolen en zolang er geen eenduidige richtlijnen worden uitgestippeld, waar ook een centrale controle op plaatsvindt, zullen wij daar zonder meer het uiterste voordeel uit blijven trekken.

Het is tot nu toe een ieder toegestaan om een ruimte, die naar zijn of haar eigen inzichten voldoet aan deugdelijkheid, tegen een willekeurige prijs op de huurmarkt aan te bieden.

Soms wordt er van alles gedaan om de accomodatie zo aantrekkelijk mogelijk te maken en airco’s met een BTU-capaciteit - waarvan een doorgewinterde Eskimo ter plekke zou bevriezen - worden zonder enige omhaal in de muur van de logeergelegenheid gemonteerd, zodat daar een paar extra eurootjes of dollars per overnachting voor in rekening gebracht kunnen worden. Maar er wordt niet altijd stilgestaan bij het feit dat de vakantieganger er liever niet de voorkeur aan geeft om knarsetandend van de kou, de nacht door te brengen in een warm tropenland (je zou de koude-luchtblazer natuurlijk ook gewoon kunnen uitzetten of simpelweg niet aan doen, maar het ventilatie systeem van dergelijke appartementen is niet altijd even goed afgestemd op verkoeling door natuurlijke luchtstroom).

In een standaard logeergelegenheid is een airco optioneel maar proper linnengoed op het matras, hygiënisch sanitair met een goede afvoer, een fatsoenlijk onderhouden badkamer met een schone wastafel en een optimale beveiliging van de kamer tegen inbraak en diefstal, behoren ontegenzeglijk tot de meest gangbare voorwaarden in een eenvoudig maar klantvriendelijk toeristenverblijf.

Het eerdergenoemde hygiënisch aspect geldt niet alleen voor sec logeergelegenheden, maar ook voor andere ondernemingen in de “Food and Beverage” industrie.

Paramaribo staat werkelijk bol van talrijke uitgaansgelegenheden, waar je je als buitenlandse bezoeker zelden zult vervelen. Het contact met bartenders en andere gasten is gauw gelegd en de sfeer is er altijd luchtig en bijzonder opgewekt, zeker naarmate de avond vordert en het Parbobier en andere gemixte brouwsels rijkelijk vloeien.

In een aantal etablissementen worden naast drank ook verrukkelijke snacks of overheerlijke maaltijden geserveerd, maar wat er zich precies tijdens het bereidingproces achter de coulissen van de keuken afspeelt, is vooralsnog een confidentieel gebeuren.

Het Bureau voor Openbare Gezondheiszorg heeft de taak om geregeld eetgelegenheden een inspectiebezoekje te brengen en indien nodig, de restauranthouder soms stevig op de vingers te tikken. Maar is er wel een uniform reglement waar keukenmedewerkers zich aan moeten houden of een verplichte training die horeca-employees moeten volgen in voedselveiligheid en hygiëne tijdens het bereiden en serveren van etenswaren?

Een veelvoorkomende nachtmerrie waar horeca-ondernemers ’s nachts nog te vaak van wakker liggen, is de stereotype van een serveerster die al gapend en knikkebollend de bestelling opneemt en kreunend en sloffend de consumpties serveert, maar die met puilende ogen de fooi natelt die haar wordt achtergelaten door de “overall” tevreden gast.

“Service with a smile” is geen luxegoed in een sector die de afgelopen jaren enorm gegroeid is en zich de komende jaren alleen maar verder zal uitbreiden.

Door de verhoging van de energieprijzen heeft het toerisme een behoorlijke oplawaai gekregen, en willen we onze toeristenmolen toch draaiende houden, dan zullen daartegenover strikte kwaliteitsnormen en grondige servicerichtlijnen moeten staan.

Ik heb het niet over de bezem halen door het Chinese restaurant van meneer Sang Yu Wang Yang of het weren van kakkerlakken uit de keuken van roti-afhaalcentrum Marrel Moergie, maar over een stringent horecabeleid, dat bij naleving daarvan, zichtbaar wordt beloond met een officieel erkend keurmerk.

En daar zijn inspecteurs voor nodig. Geen achteloze ambtenaren die zich laten verlokken door een gratis maaltijdje voor het hele gezin of een discrete vrije overnachting wanneer zij een oogje toeknijpen, maar goed opgeleide controleurs die onvermurwbaar en gedecideerd te werk gaan.

Want wie ons land een beetje kent hoeft zijn fantasie niet al te lang de vrije loop te laten gaan om te beseffen dat het creëren van keurmerken tegelijkertijd een clandestiene voedingsbodem zal scheppen voor het (desnoods koste wat het kost) bemachtigen van het gewilde erkenningslabel. Een onrustbarend fenomeen waartegen streng gewaakt moet worden.

Horeca-ondernemingen die het label van een keurmerk toegekend krijgen, hebben dat ook verdiend en de gedegen status van het bedrijf zal dan ook publiekelijk moeten worden gemaakt, zodat de bezoeker aan ons land een duidelijk beeld heeft van wat hij of zij kan verwachten van een gastenverblijf, bar, restaurant of touroperator. Hierdoor zullen steeds meer aanbieders die roeren in de toeristenmarkt gedwongen worden hun kwaliteiten en diensten op te schroeven naar een niveau dat gelijkwaardig is aan het ijkpunt, zoals vastgesteld door het verantwoordelijke orgaan voor keurmerken.

Het spreekt voor zich dat een dergelijk orgaan eerst in het leven moet worden geroepen. Een standvastig orgaan dat belast zal worden met de niet gemakkelijke taak om gedetailleerde en uitgebreide voorschriften op te stellen en een effectieve methode te bedenken om naleving daarop op een consistente wijze te controleren.

Dat het waarborgen van kwaliteit middels keurmerken, het horecawezen in Suriname zeer zeker ten goede zal komen, staat volledig buiten kijf. Maar eer wij een aanvang maken met het labelen van garantiestickers en het toekennen van beloningen in welke vorm dan ook, dienen we een ieder die betrokken is in de toeristenindustrie, nog even de tijd te gunnen om eerst zelf te werken aan een stukje eigen kwaliteitsverbetering.

delen op facebookdelen via twitterdelen via hyves
 

Beoordeel Keurmerken; Garantiesticker voor Kwaliteit?

U moet ingelogd zijn om uw beoordeling te kunnen geven. Nog geen account? Maak er hier een aan.

Nog geen reacties

 
 

Gerelateerde items

danas packaging
Top Bestemmingen
(8)
(8)
(5)
(2)
(6)
> bekijk alle top bestemmingen..
Top Restaurants
(8)
(6)
(1)
(1)
(7)
> bekijk alle top restaurants..
Top Accommodaties
(2)
(2)
(3)
(4)
(4)
> bekijk alle top accommodaties..
Nieuws Suriname