jouw mening over suriname
Adverteren | Contact |  nederlands | english
sula suriname
Surinaamse vlag
REGISTREER
E-mail adres
Wachtwoord
Categorieën
Zoeken
 
Column Martin Panday
De telefoon als visitekaartje.
Zowel privé als zakelijk moet ik nogal wat telefoontjes plegen en het ...
> meer columns
Het Weer in Suriname
Algemene Informatie
SRD
Een Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Sommige hotels en winkels ...
> meer algemene informatie
FAQ
Hoe geef ik een beoordeling / rating?
Beoordelingen / ratings van de bestemmingen, accommodaties, restaurants, ...
> meer FAQ
Sterren uitleg
Martin Panday

Anekdotes uit het verleden; levendige praatjes voor tourguides.

column, martin-panday
2 september 2010
Anekdotes uit het verleden; levendige praatjes voor tourguides.Beoordeling:  5.0  (1 stem | 1 reactie)

Naast het prachtige oerwoud en een unieke mix van uiteenlopende culturen beschikt Suriname over een andere attractie die van grote betekenis kan zijn voor het toerisme in ons land; de nalatenschap van een veelbewogen en boeiende geschiedenis.

Een groot gedeelte van deze historische waarde vinden wij terug in talrijke plantages en koloniale panden, die soms gemêleerde herinneringen oproepen aan een ver en lang vervlogen verleden.

De slavernij en de immigratie van contractarbeiders uit Azië, domineren het historisch beeld van ons land en wat er zich in die tijd heeft afgespeeld lezen we in geschiedenisboeken en historische romans terwijl de erfenissen van ons verleden achter beveiligde vitrinekasten van diverse musea, met gereserveerde trots worden tentoongesteld.

Rekening houdende met de groeiende toeristenstroom, zou het natuurlijk zonde zijn om de overblijfselen van onze geschiedenis te laten liggen en gelukkig hebben touroperators en reisorganisaties ervoor gezorgd dat de bezoeker aan ons land een kijkje wordt gegund in de achtertuin van ons verleden.

Zo voert een bezoekje aan de Jodensavanne ons terug naar de 17e eeuw en kunnen we de restanten aanschouwen uit een periode waarin joden uit Engeland en Spanje zich voor het eerst in Suriname vestigden, en er een eigen kolonie met synagoge en begraafplaats stichtten. Een vaartocht langs de voormalige plantages of een wandeltocht door het openluchtmuseum van het Fort Nieuw Amsterdam toont een stukje vergane glorie dat zich door fotocamera’s gestaag laat flitsen en door reisgidsen uitvoerig laat toelichten.

Maar wat het allemaal nog veel interessanter zou kunnen maken, is een stukje feitenkennis die wellicht aan het vertelschema van menig rondleidende gids kan worden toegevoegd.

We zijn reeds op de hoogte van de smeuïge verhalen over Susanna du Plessis of van de hopeloze lotgevallen van generaal Fourgeod in zijn strijd tegen de Marrons. De woeste veroveringen en heroveringen door verschillende bezetters worden onze jeugd al heel vroeg in het onderwijs bijgebracht, net als de heldendaden van de verzetsstrijders Baron, Boni en Jolicoeur en de nasleep van de emancipatie.

Niet alleen een chronologische uiteenzetting van het verleden of enkele hoogte of dieptepunten daarvan zullen de vakantieganger in ruime mate boeien, maar vooral de kleine weetjes die niet in een standaard geschiedenisboek zijn na te lezen, zullen de buitenlandse bezoeker aangenaam vermaken.

Maar wat voor andere, minder belangwekkende feiten, die misschien toch de moeite waard zijn om te delen met de nieuwsgierige vakantieganger, herbergen de vijf eeuwen die wij achter ons hebben liggen?

De hoogste tijd om opnieuw te duiken in de geschiedenis, op zoek naar enkele wetenswaardige details uit ons turbulent verleden.

Trommelende Huurlingen uit Europa.

Om de aanvallen van de Marrons tegen te gaan werden uit Europa huurtroepen gehaald die direct na hun komst de oerwouden in werden gestuurd. Wat deze heldhaftige mercenaries uit die tijd vergaten, was dat het verassingelement van cruciaal belang was voor het slagen van de missie. De huurlingen verrieden hun aanwezigheid door ongestoord op hun trommels te roffelen omdat dat in Europa nu eenmaal gebruikelijk was. Dat ze hierdoor genadeloos in de pan werden gehakt door de inlandse vrijheidsstrijders, is natuurlijk niet zo verwonderlijk.

Stoelman en Bambi.

Na de geflopte acties van generaal Fourgeod kreeg Stoelman de opdracht van gouverneur Nepveu om voor een heel andere tactiek te kiezen bij de bestrijding van de zogeheten “Boni-aanvallen”. Zoals we inmiddels weten, voerde Stoelman vanuit een centraal gelegen eiland (dat later zijn naam kreeg), een leger aan dat voornamelijk bestond uit het korps Zwarte Jagers (Redi Musu’s). Alsof het niet genoeg was dat er slaven werden ingezet bij de strijd met de Marrons, werd Boni ook nog in een hinderlaag gelokt door een groep Aukaners en werd hij vervolgens terechtgesteld (een speer door het hart) door het opperhoofd die de zeer “toepasselijke” naam Bambi droeg.

Keurige kapers.

De West Indische Compagnie staat te boek als onderdeel van de (in die tijd) zeer gewaardeerde en respectabele “Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname”. Waar niet iedereen weet van heeft, is dat de West Indische Compagnie werd opgericht met als belangrijkste doel de vijand Spanje, systematisch dwars te zitten en het veroveren én buitmaken van zoveel mogelijk Spaanse schepen. Met de opbrengsten uit deze ordinaire kaapvaart werd onder andere de belegering van ’s-Hertogenbosch in1629 gefinancierd, waarmee er een einde kwam aan de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst.

Voorgeschreven warenhuis.

Bij een rondleiding door het centrum van Paramaribo is het misschien wel aardig om even stil te staan bij het bekende warenhuis aan de Domineestraat. Dit grootwinkelbedrijf werd vernoemd naar de zendeling Christoph Kersten, die van beroep kleermaker was en wiens naam in 1768 aan het warenhuis werd gekoppeld toen hij tot preses der Broedergemeente in Suriname werd benoemd. Leden van de Broedergemeente werden verplicht hun boodschappen bij Kersten te halen en bij een andere winkel shoppen werd als doodzonde beschouwd. Bij het overtreden van deze verplichte “boodschappenverbintenis”, werd de schuldige ‘s zondags in de kerk door de dominee op het matje geroepen en door de hele kerkgemeente met boze bestraffende ogen aangekeken.

Het ligt geenszins in de bedoeling om de spot te drijven met kopstukken uit ons verleden maar ik ben ervan overtuigd dat er uit onze geschiedenis meer anekdotes te halen zijn waarmee toelichtingen op bezienswaardigheden ietwat kunnen worden opgefleurd. Als we teruggaan in de tijd en dieper graven dan wat er in de geschiedenisboeken vermeld staat, kunnen daar aardige wetenswaardigheden uit rollen die een afwisselende aanvulling kunnen zijn op de vertellingen door tourleiders en reisgidsen.

Het zou voor touroperators, die sightseeings naar historische trekpleisters organiseren, geen slecht idee zijn om hun tourguides van dergelijke informatie te voorzien zodat gebeurtenissen uit een vervlogen verleden op een luchtige wijze kunnen herleven.

 

Bronnen:

www.oposranan.com

www.landsarchief.sr/geschiedenis/tot_1975

www.home.iae.nl/users/arcengel/Suriname/geschiedenis

www.suriname.nu

delen op facebookdelen via twitterdelen via hyves
 

Beoordeel Anekdotes uit het verleden; levendige praatjes voor tourguides.

U moet ingelogd zijn om uw beoordeling te kunnen geven. Nog geen account? Maak er hier een aan.

Reacties (1):

  • Suzy op 2010-09-033 september 2010, 00:48Anekdotes uit het verleden; levendige praatjes voor tourguides. | beoordeling:  5 Meld misbruik
    Prachtig informatief artikel. Thank you Martin.
 
 

Gerelateerde items

danas packaging
Top Bestemmingen
(8)
(8)
(5)
(2)
(6)
> bekijk alle top bestemmingen..
Top Restaurants
(8)
(6)
(1)
(1)
(7)
> bekijk alle top restaurants..
Top Accommodaties
(2)
(2)
(3)
(4)
(4)
> bekijk alle top accommodaties..
Nieuws Suriname